©

 • Facebook - svarte sirkelen

7 tips til å være kirke på facebook

Du kjenner scenarioet: Du sitter i en fullstappet kirke, halvveis oppå sidemannen du aldri har sett før. Fortsatt strømmer folk inn, og kirkevertene prøver febrilsk å løse plassmangelen på en god måte, samtidig som brannforeskrifter og intimsone skal tas i vare på best mulig.

Eller ikke. Det er i hvert fall ikke beskrivende for så mange av dine søndager i året. Det er ikke så beskrivende for mine, i alle fall. Men så er det jo godt å være i kirken, og vi har så mye viktig vi vil fortelle.

 

Hvis ikke fjellet kommer til Moses..

Idag har vi mange gode muligheter til å nå folk, selv om de ikke er i kirken kl.11 på søndager. Vi trenger ikke leite etter de engang, vi vet jo hvor de er. De er på nett. Da må kirken også være på nett. Og ikke bare det, vi må være kirke på nett. Her kan vi møte folk, være i dialog med folk, bygge relasjoner, vise hvem vi er og fortelle hva vi tror på.

​​​

Mange menigheter er på nett allerede. Spesielt på facebook. Det er kjempebra om det brukes riktig. Husk at dette kan være folks første møte med menigheten.

 

Da vil vi jo gjerne:

 • Ta imot folk

 • Fortelle hvem vi er og hva vi tror på

 • Vise hvem vi er og hva vi tror på (Nei, jeg gjentok ikke nettopp meg selv. Du vet, ord og handling)

 

 

7 enkle, men viktige, tips for å være kirke på facebook
 • Først av alt, lag en facebookside for menigheten.

 • Fyll inn info på siden. Kontaktinfo, menighetens visjon og henvisning til hjemmesiden.

 • Våg å være personlig, la folk bli kjent med dere. Presenter gjerne staben og andre som går i menigheten. Del tro og liv. For eksempel kan du legge ut et vitnesbyrd fra en i staben sammen med et bilde av personen.

 • Legg ut innlegg som gir nytte- eller underholdningsverdi i seg selv. Det viser seg at optimalt innholdsforhold for å skape engasjement og vise deg tillit verdig er at for hvert "kom til kirken"-innlegg, skal du ha 4 innlegg som bare har verdi i seg selv. Legg jevnlig ut innlegg som er underholdende og nyttige, så vil det tiltrekke folk og skape engasjement.

 • Oppfordre folk til å ta kontakt om de lurer på noe.

 • Pass på å sjekke meldingsinnboksen ofte. Fordel gjerne "vaktuker" i staben. Sett også opp automatisk svar via chat-bot-funksjonen. F.eks "Vi tar kontakt med så fort vi kan. Kontordager er .... Ha en fin dag! :)"

 • Når du skal svare på meldinger, prøv å speile den som har sendt meldingen. Hvis personen bruker en uformell tone og emojier, svar på samme måte. Skriv alltid navnet ditt nederst, så de vet hvem de snakker med.

 • Svar på, eller i det minste lik, kommentarer du får på innleggene du legger ut. Folk skal merke at de kommuniserer med folk, ikke en død side.

Engasjerende facebookside viktigere enn noen gang

Facebook har kommet med nye algoritmer. Hva det er, er ikke så nøye for alle å vite, men hva det gjør er viktig å ha klart for seg. Facebook har nå gjort at folk ser mer av innleggene til venner og familie, og mindre av sideinnhold. Dette er en utfordring når kirken bruker facebooksider som kanal. Derfor er det ekstra viktig at vi har sider som tiltrekker og engasjerer folk. At vi har sider folk selv oppsøker, og som har innhold som folk vil dele videre med venner og familie. En utfordring, men du verden så spennende! Synes jeg i hvert fall.

 

Lykke til! :)

Sandra E. Nyland