©

  • Facebook - svarte sirkelen

For å være interessant må du være interessert

Vi har mange kanaler til rådighet for å nå ut med det vi vil si. Mange kirker bruker plakater, facebook, snapchat og instagram ivrig for å fortelle om hva som skjer i kirken. Ofte uten de helt store resultatene. Hva er det vi bommer på?

 

"For å være interessant må du være interessert"


Dette er et sitat fra presten og forfatteren Karsten Isachsen, og det passer godt med det som viser seg å virke i markedsføring. Hører du på folk, er interessert og bryr deg om deres behov, da blir folk interessert i deg og det du kan tilby. La meg fortelle deg litt om innholdsmarkedsføring:

Innholdsmarkedsføring - bygger tillit og troverdighet

Innholdsmarkedsføring er når du lager verdifullt og relevant innhold for å tiltrekke deg folks oppmerksomhet og for å engasjere ditt publikum. Hovedmålet er å opplyse, informere og lede folk på vei mot et kjøp/kirkebesøk/en beslutning.

Denne typen markedsføring har ikke som mål å skulle "selge" noe i hvert innlegg du legger ut f.eks på facebook. I innholdsmarkedsføring skal innleggene, i hvert fall de fleste innleggene, ha nytte- eller underholdningsverdi i seg selv. 

 

Kjennetegn på innholdsmarkedsføring

Det engasjerer folk på deres egne vilkår

Vær tilgjengelig og relevant der folk er. Flere kanaler og flere enheter. Vi kommer til de, de kommer ikke til oss. (Med en gang, i hvert fall).

 

Det er basert på interaksjon med folk

Lytt etter hva folk sier og hva deres behov er. Lag innhold som er relevant for det publikum vil høre og det de søker etter. For eksempel er det mange som er slitne av samfunnets krav til gode prestasjoner. Da kan vi fortelle de at Jesus sier: «Kom til meg dere som strever, og jeg vil gi dere hvile»

 

Det forteller en sammenhengende historie

Fortell historier som er engasjerende og relevante. Fortell historier som folk kjenner seg igjen i. Det er ikke menigheten sin historie og resten av folket sin historie, det er vår historie.

 

Det er tilpasset ulike kanaler

Fulle artikler fra hjemmesiden hører ikke hjemme på facebook. Du kan linke til de så klart, men på facebook nøyer det seg med et utdrag. På samme måte passer det ikke å ha et enkelt bilde uten tekst på hjemmesiden, mens på snapchat er det supert. 

 

Det har et klart mål, en klar mening

Vit hvorfor du lager det du lager. Lager du dette facebookinnlegget for å gjøre menigheten kjent i området? For å få flere følgere på facebooksiden? Eller kanskje det er for å øke kunnskapen om dåp?

 

Det har forhåndsdefinerte målbare mål

Antall følgere på facebook, økning i dåpsprosenten. Tall som kan måles. Dette er viktig for at du skal kunne se om markedsføringen din gir de resultatene du ønsker, eller om du er nødt å gjøre endringer underveis.

 

Innholdet er nesten alltid eviggrønt

Dette vil si at det du skriver er like relevant om en uke, om en mnd og om et år. "På søndag er det temagudstjeneste" er ikke eviggrønt. "Uken fra palmesøndag og til påskeaften kalles den stille uken" er eviggrønt.

 

Det inneholder thought leadership

Stiller store spørsmål, gir nye perspektiver og utfordrer det etablerte.

Når du i høst tenker gjennom hvordan du skal bruke menighetens kanaler, tenk på disse seks punktene. Og husk - "for å være interessant må du være interessert". Lytt etter hva folk ønsker og trenger, og svar på det.
 

Sandra E. Nyland